Una nova experiència immersiva

Des dels seus inicis, La Pesta va ser concebut com un espectacle de recreació històrica al carrer. Els carrers estrets del nucli antic d’Arenys servien fins ara d’escenari original per la cercavila teatralitzada on el visitant podia trobar tota mena de personatges. L’objectiu és explicar com va afectar l’arribada de la malaltia contagiosa a la vila, com va reaccionar la gent del poble i les autoritats, és a dir, els motius que van portar els arenyencs de finals del segle XVI a fer el vot de vila a Sant Roc.

Entre el 2010 i el 2014, el recorregut era itinerant i el visitant caminava pels diversos carrers amb els personatges que el conduïen a través del temps i la història. A causa del nombrós i creixent públic que tenia aquest espectacle, a partir del 2015 i fins al 2019 es va optar per introduir escenes fixes en diferents indrets que es repetien en diversos moments. Així, el visitant podia fer la visita lliurement i s’evitaven aglomeracions. El punt d’inici de La Pesta era a la platja de la Picòrdia on es representava el desembarcament. En altres places i carrers s’hi representaven diverses escenes, com ara les remeieres, la morberia, l’hospici, els traginers, les vídues o el cementiri, entre altres. Tot acabava amb un acte final amb un espectacular desenllaç que posava punt final a la història.

El 2020 l’espectacle no es va poder celebrar a causa d’una altra pandèmia, en aquest cas la COVID-19. Les mesures sanitàries del moment no ho permetien. També molts dels participants de l’espectacle havien estat víctimes de la pandèmia o havien perdut éssers estimats. Calia repensar un espectacle, a voltes enfocat des de la sàtira, per empatitzar amb tota aquesta gent. El 2021, amb un ànim de recuperar part de la vida festiva, es van programar algunes escenes amb aforament limitat i públic assegut al pati de l’Escola Joan Maragall.

De cara al 2022, es planteja un canvi de format passant d’una recreació històrica al carrer a un univers immersiu en un espai tancat i delimitat. Es planteja un espectacle de tres quarts d’hora, que combini teatre, música, dansa i audiovisual. Tanmateix, per mantenir l’esperit de l’espectacle de carrer i l’ambient de pesta el dia 15 d’agost, es mantindrà una mínima actuació molt conceptual. Aquesta estarà conduïda per figures vestides per l’ocasió (representant els morbers) i escampant fum per diversos llocs del nucli urbà per tal de cridar l’atenció del públic i perquè aquest es dirigeixi cap al recinte de l’espectacle. Enguany, per tal de poder captar més públic tindrà una durada de 4 dies, compresa entre els dies 11, 12, 13 i 15 d’agost.