Figures, símbols i personatges protagonistes

Els carrers estrets del nucli antic de la població serveixen d’escenari original per la cercavila teatrelitzada on es citen tot tipus de personatges: els alarmats per la malaltia i els responsables de la seva arribada.

Descobreix cada un dels protagonistes…

La Junta del Morbo

pesta marta huertas-80Es la responsable d’impedir la propagació de l’epidèmia.

Implanta les primeres mesures: aïllar els malalts, tancar els accessos a la població i paralitzar l’activitat comercial. Només podrà entrar a la vila qui tingui una Patent de Sanitat. Representats amb màscares que contenen perfums a l’interior, a manera de filtre contra el contagi, la Junta de Morbers recorre els carrers per retirar els empestats i vetllar per la desinfecció i la purificació de les cases.

La Mort amb cap de Rata 

pesta marta huertas-75

Personifica La Pesta, que entra a Santa Maria d’Arenys.

Al ritme del seu estendard, amb una dansa punyent i solemne, els encontrats, nom amb què també s’anomenava els empestats, escampen el morbo pestífer per tota la vila.

Dansa del contagi

pesta marta huertas-12

Ni la Junta de Morbers pot escapar-se del contagi.

Quan La Pesta els trobi, una dansa pestífera se’ls endurà i els convertirà en encontrats de la Mort amb cap de Rata.

Vilatans

la Pesta 9

Quan La Pesta entra en una llar, hi entra la desolació i el pànic.

Temps de pors i desconcert,  però també de descreguts i d’oportunistes. Des de balcons, portalades i cases de barrets, els vilatans ens fan partícips de la seva situació davant del morbo pestífer.

Metges, remeiers, pragmàtics o apocalíptics

1-(25)-MOntse-Laborda

L’Església atribueix el contagi a conductes pecaminoses.

Tots ofereixen solucions per posar fi a La Pesta: perfumar les estances, fer sagnies o encomanar-se als astres. Mentrestant, el poble, què?

El poble

pesta marta huertas-89.jpgS’alça i fa un salt en el temps.

A través d’uns versots, atribueix el mal a problemes contemporanis. El remei el cerca en el més enllà encomanant-se a sant Roc i fent un vot de vila si aquest els treu d’epidèmia.