Més enllà de l’espectacle

La festa de Sant Roc ha esdevingut Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 2021. La Generalitat de Catalunya, a través del Catàleg del Patrimoni Festiu, reserva la denominació de Festa Patrimonial d’Interès Nacional a les celebracions d’origen remot, estructurades a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, i que tinguin una projecció nacional. A més, els actes i elements d’aquestes celebracions han de mantenir l’essència original, com a expressió del seu arrelament en la comunitat i de la seva rellevància en la interrelació de persones i territori.

La representació de La Pesta d’Arenys, el 2010, a redós del Patronat de Sant Roc, va néixer per tal de donar context a la festa de Sant Roc. L’objectiu és transmetre els valors i el coneixement històric d’uns fets que van succeir al segle XVI i que molts desconeixien. Saber perquè celebrem Sant Roc a Arenys és la funció principal d’aquest espectacle. La transformació de l’espectacle -d’un a quatre dies- pretén, d’una banda, generar un canvi en el concepte de l’espectacle per tal de no ferir sensibilitats. Repassant els guions representants fins ara, podem veure la gran similitud de les escenes amb la vida que hem viscut arran de la pandèmia de la COVID-19. Tanmateix, els valors com la solidaritat entre veïns, el suport en temps de pors i angoixes, la responsabilitat social, ja existien al segle XVI i és rellevant que els visitants de La Pesta coneguin aquest paral·lelisme. 

Des dels seus inicis, La Pesta d’Arenys ha estat una activitat molt participada per nombrosos arenyencs. Més enllà de les capacitats artístiques de cadascú, ja sigui amb el teatre, amb la música o amb la dansa, La Pesta representa un espai de trobada que fomenta la cohesió social. Durant mesos es prepara un espectacle que reuneix persones de diversa procedència social i geogràfica, generant un lloc comú de participació i coneixença que contribueix significativament en la cohesió social dels diversos col·lectius d’Arenys de Mar. 

Millorar l’accessibilitat de l’espectacle a diversos públics, ja siguin col·lectius amb risc d’exclusió de la vila, col·lectius de persones migrades, persones amb mobilitat reduïda, persones amb dificultats auditives, així com col·lectius sensibles com són els joves, la tercera edat o els aturats. És per això que es proposen preus populars perquè tothom pugui accedir a un espectacle de qualitat més enllà de la seva condició econòmica. 

Establir col·laboracions amb la resta d’entitats que organitzen la festa de Sant Roc és un pas necessari per a La Pesta d’Arenys. El Patronat de Sant Roc o l’Associació de Geganters d’Arenys de Mar són entitats molt similars de les quals en podem aprendre i facilitar-nos recursos. Tampoc cal no oblidar la resta d’entitats que també es dediquen a la cultura i que col·laboren amb aquest projecte facilitant-ne mitjans com la Societat Coral l’Esperança (venda d’entrades), Casal de Joventut Seràfica (vestuari) o el BAR- Associació Cultural d’Arenys de Mar (assessorament històric).

La cultura popular i tradicional, tot sovint, córrer el risc de caure en dinàmiques excessivament conservacionistes que al final degeneren en una involució del mateix objectiu que es persegueix. Renovar les maneres de fer cultura popular també ha de ser un propòsit de la renovació de La Pesta d’Arenys.