Un espectacle arrelat al territori

La representació de La Pesta a Santa Maria d’Arenys va néixer el 2010 per reforçar la festa de Sant Roc, centrada molt en els macips del Patronat de Sant Roc, que aleshores s’esllanguia. Al cap de 12 anys, aquest espectacle i la festa en general compten amb un fort suport popular per part dels arenyencs que hi participen nombrosament.

Des del 10 de novembre del 2015, la Generalitat de Catalunya la va incloure en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. L’informe de catalogació té en compte la celebració de la festa al llarg dels dies 14, 15 i 16 d’agost. Aquest fet ja va representar una àmplia repercussió mediàtica en l’àmbit comarcal, fet que ha atret nombrosos visitants, sobretot a l’espectacle de la pesta. Abans de la COVID-19 aquesta va arribar a comptar amb més de 6 mil visitants, d’arreu del Maresme, la Selva, el Vallès i el Barcelonès. De Barcelona, també n’han vingut diversos turistes estrangers, fins i tot, alguns nord-americans.

El passat 13 de juliol de 2021, el govern de Catalunya va declarar la festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Això ja va despertar en aquell moment un seguit de reconeixements per part d’entitats i amants de la cultura popular d’arreu del país. Aquest any, s’espera que amb la tornada a la normalitat, siguin molts els visitants d’arreu de Catalunya que vinguin a Arenys del 14 al 16 d’agost.

Cal afegir, a més, que en aquelles dates, no hi ha al Maresme cap altra festa major tan rellevant. Això l’ha convertida en la festa major d’agost de la comarca. Això combinat amb els elements únics que té aquesta festa, com són la Cercavila Nocturna de gegants, La Pesta i els macips, en una setmana de vacances per a molta gent, fa que aquesta sigui una festa accessible i desitjada.